hits

Julekveld i gamle Bergen

I forrige uke var vi på «julekveld» i gamle Bergen. Det var utrolig koselig! Om du leter etter julestemning, er dette plassen å gå. Her er en liten koselig gate med eldre hus på hver side. Alle husene er møblert etter forskjellige tidsepoker, for eksempel har ene huset grue på kjøkkenet, bakeren har stor murerovn inne i veggen. Her finnes tannlege, lege, paraplyselger, teater, smed, kolonialhandel, lekebutikk, skole, små og store hjem, kemner, post, bakeri, trykkeri mm, og en koselig lekeplass bak hus og gårdsplass.

Vanligvis pleier det være ganske mye folk på disse tilstelningene, men denne dagen var det ikke så mange, kanskje fordi det var på kvelden på en hverdag. Vi var alene inne på flere av aktivitetene vi tok og skuespillerene hadde god tid til oss. Det ble heller ikke noe kø eller trang å komme seg rundt. Helt supert.

Vi begynte med samling i teateret, der var det julepynt og julekort laging, og så fikk vi introduksjon av skuespillerene og en sang av de. Alle var kledd ut i klær fra gamle dager i forskjellige tidsepoker. Vi skulle da besøke familiene og gjøre en aktivitet i hvert av husene dems. Hele kvelden var det fri tilgang til skillingsboller. Det kostet litt å komme inn (800 for 4 stk), men absolutt verdt det!

Vi gikk først til kemneren. De var en velstående familie på 20-tallet. Vi fikk først komme inn i stuen, der satt vi rundt bordet og snakket med mannen i huset. Han fortalte om den nye juletradisjonen som var kommet, juletreet. Konen likte det ikke, men han ville gjerne ha det likevel. Det var bare de mest velstående som feiret jul. Vi fikk også se hva han skulle gi konen til jul, en nydelig brosje. Etter en stund fikk vi komme opp i dansesalen til konen. Her lærte vi en gruppedansen kvadrille, noe ungene syns var veldig kjekt.

Vi gikk så videre til kolonialen. Her handlet vi kandis-sukker og så på de fine lekene i lekebutikken (leker fra gamledager), dukkehus, dukker, gyngehest mm.

Etterpå gikk vi til bakeren. Her laget vi pepperkaker og fikk de med oss i en brun pose når de var ferdig stekte.

I huset ved siden av bodde en fin frue. Vi ble møtt i døren av tjenestepiken hennes. Fruen var opptatt når vi kom, men vi fikk sitte på kjøkkenet med tjenestepiken til fruen var klar for å ta i mot oss. Tjenestepiken var midt i julebaksten, og vi fikk smake på litt av det hun holdt på å lage. Så var fruen klar og vi fikk komme inn i finstuen. 2 åringen hadde veldig lyst på et eple som lå i en skål på bordet, så da ba fruen tjenerstepiken om å ta det med på kjøkkenet og kutte det opp. Etterpå hørte vi på høytlesing om en pike fra gamledager som skulle feire jul med familien sin. Faren var syk, så hun og moren måtte ordne til alt på egen hånd. Historien endte godt, og det ble en koselig jul for de.

Når alle husene var unnagjort møttes alle sammen til juletregåing på gårdsplassen, både skulespillere og besøkende.

Utrolig koselig kveld!

Ha en fin dag!

 

#gamleberge #jul #juletid #juletre #bergen #adventstid #ventetid #kos mamma #blogg #blogger #kvadrille #dans #sang #bake #olddays #goodtimes #memories #gamledager #desember #vinter #baking #kolonial

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Trude

Trude

34, Bergen

Velkommen! Jeg elsker å planlegge og å lage til bursdager og andre fester. Her vil jeg legge ut bilder og info om arrangementer jeg holder på med eller har gjort. Det blir også en del kaker jeg baker, både til meg og andre. Her kommer litt fra under prosessen, og hva jeg endte opp med til slutt. Jeg vil legge ut alt fra ideer jeg finner på nettet, til ting jeg prøver ut underveis, og ikke minst det ferdige resultatet! Håper det faller i smak;) Kontakt meg gjerne: trudehop@hotmail.com

Kategorier

Arkiv